Albatros wędrowny – jest gatunkiem dużego ptaka morskiego z rodziny albatrosów. Występuje na wszystkich oceanach znajdujących się na półkuli południowej. Są zaliczana do największych ptaków morskich,  a rozpiętość ich skrzydeł może osiągać nawet 3 m. Długość ich ciała wynosi do 125 cm, a waga do 12kg. Albatros wędrowny ma białe upierzenie na tułowiu,  a na skrzydłach ciemne. Posiada charakterystyczny duży, zakrzywiony na kształt haka mocny dziób i różowe nogi.Jego pożywienie stanowią stawonogi, kałamarnice, skorupiaki i ryby, czasami są to też niewielkie morskie ptaki na które poluje podczas pobytu na wodzie. Albatros wędrowny uznawany jest za najlepiej latajacego ptaka na świecie. Potrafi wytrzymać w locie bardzo długo, korzystając z silnych morskich  wiatrów. Ptak ten należy do towarzyskich, i często żyje w koloniach. Gdy wypada okres godowy, samce wykonują taniec równocześnie wydając charakterystyczne odgłosy które można porównać do trąbienia. Samica składa 1 jajo i wysiaduje je przez 11 tygodni. Młode piskle uzyskuje zdolność lotu po 1 roku życia.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!