bawol afrykanskiBawół afrykański – to duży ssak zaliczany do rodziny krętorogich. Występuje na sawannie oraz w gęsto porośniętych lasach tropikalnych.

Jest on jednym z najniebezpieczniejszych ssaków Afryki o masywnej budowie i stosunkowo krótkie nogi. Charakterystyczne dla bawołów afrykańskich są duże, grube, skręcone rogi których rozpiętość wynosi około 1m. Długość ciała wynosi od 270 do 350 cm, natomiast waga od 500 do 900 kg. Barwa sierści ciemnieje z wiekiem. Końcową fazą zmiany kolorów jest ciemno brązowa.

Pokarmem bawołów afrykańskich są różne gatunki traw, bulwy a także liście. Ich największa potrzebą jest woda, muszą mieć do niej stały dostęp. W przypadku dorosłego osobnika nawet do 30 litrów dziennie. Bawoły afrykańskie żyją w stadach. W czasie godów samce ubiegają się o wysoką pozycję w hierarchii stada. Samice rodzą jedno, rzadziej bywają dwa młode. Ich ciąża trwa w przedziale od 330 do 340 dni.

Zwierzęta te nie są objęte ochroną, mimo tego że ich populacja ciągle maleje. Przyczyną tego są liczne polowania.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!