Foka wąsata – inaczej brodata zalicza się do gatunków drapieżnych ssaków z rodziny fokowatych.
Występują w wodach arktycznych,które nie osiągają mniej niż 200 m głębokości. Foka wąsata żywi się rybami takimi jak dorsz ale także krewetkami, małżami i ośmiornicami. Są największymi przedstawicielami gatunków zamieszkałych Arktykę. Mają małe głowy, duże ciało, krótki pysk z dużymi białymi, czasami spiralnie skręconymi wąsami oraz małekwadratowe płetwy.
Kończyny przednia oraz tylne są przekształcone w płetwy. Foki wąsate mają ciemno brązową sierść, lub szarą z ciemnymi pierścieniami i plamami.

Należą do zwierząt samotnych. Klasyfikuje się je do niskiego ryzyka wyginięciem i są gatunkiem objętym ochroną.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!

Reklama