jelen wschodniJeleń wschodni – jest to narażony na wyginięcie gatunek z rodziny jeleniowatych (Cervidae). Obecnie zwierzę jest hodowane w wielu rezerwatach przyrody na całym świecie. Jeleń został sprowadzany przez lata do wielu krajów. W Polsce został sprowadzony w XIX w. w lasach Pszczyńskich oraz w okolicach Elbląga. Niestety w stanie dzikim występuje tylko w Japonii.

Niedawno był zagrożony wyginięciem, jednak od pewnego czasu jego populacja ciągle się zwiększa. Do charakterystycznych cech Jelenia wschodniego zaliczamy:

 

  • wysokość zwierzęcia do 1,1 m;
  • latem sierść rudawobrązowa z białymi plamami na grzbiecie i bokach, zimą czarna;
  • liczba odnóg poroży nie przekracza 8, słabo rozwinięte;
  • żywi się liśćmi, pędami drzew i krzewów oraz ziołami;
  • żyje w niewielkich stadach;
  • ciąża trwa 221 dni.

Jest on wpisany do niektórych państwowych spisów gatunków zagrożonych, czyli inaczej Czerwonych Ksiąg.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!