Kinkażu – inaczej chwytacz należy do drapieżnych ssaków z rodziny szopowatych. Zamieszkuje Meksyk, Boliwię, Brazylię oraz na innych kraje Ameryki Środkowej. Lubi wilgotne klimaty oraz tereny górzyste i leśne.

Kinkażu ma żółte lub brązowo szare ubarwienie poza podbródkiem który jest szary. Charakterystyczną cechą są czarnobrązowe pasy na grzbiecie oraz jego duże oczy i stosunkowo małe uszy. Długość ciała to około 55 cm przy wadze 3 kg. W tym gatunku występuje dymorfizm płciowy. Samce są większe od Samic. Kinkażu odżywia się pokarmem roślinnym a jego ulubionym pożywieniem jest miąższ pochodzący ze słodkich owoców takich jak awokado i mango. Pokarm zdobywa także wysysając swoim językiem nektar z kwiatów oraz ich pyłek. Ssak ten prowadzi nocny tryb życia, a za dnia siedzi w dziuplach, rzadziej na gałęziach. Lubi spędzać czas w samotności lub w parach. Ciąża samicy  kinkażu trwa od 112 do 118 dni. W miocie zwykle jest 1 młode, czasami rodzą się ślepe i głuche. Gatunek ten aktualnie nie znajduje się na liście zwierząt zagrożonych wyginięciem.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!