Koati – zwany inaczej ostronosem rudym jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny szopowatych. Zamieszkuje lasy Ameryki Południowej. Dobrze się czuje na obszarach z dużą ilością drzew, gdzie budują swoje gniazda. Koati ma sierść koloru rudobrązowego i żółty brzuch.

Charakterystyczną cechą tych ssaków są występujące na puszystym ogonie ciemne pierścienie. Długość ciała wynosi od 41 – 67 cm a ciężar ciała jest w zakresie od 3 – 6 kg. Ma smukłą sylwetkę, typową dla rodziny szopowatych. Koati jest bardzo aktywnym ssakiem i prowadzi tryb nocny. Lubi towarzystwo i żyje w dużych grupach. W wolnym czasie żerują oraz pielęgnują swoje futra. Jego pożywieniem są bezkręgowce, między innymi są to mrówki, termity, chrząszcze, skorpiony i wiele innych. Do pozyskiwania pokarmu posługuje się długim pyskiem. Ciąża samicy koati trwa 8 tygodni i rodzą się przeważnie od 2 do 6 młodych. Są one całkowicie ślepe i głuche. Dopiero po ok. 10 dniach rozwija im się zmysł wzroku, a po 14 słuchu. Gatunek ten nie jest objęty ochroną.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!

Reklama