Kotik zwyczajny – jest przedstawicielem gatunku drapieżnego ssaka morskiego z rodziny uchatkowatych. Występuje w strefie przybrzeżnych archipelagów i linii brzegowej północnej części Oceanu Spokojnego. Pożywienie kotika zwyczajnego stanowią ryby,głowonogi i skorupiaki oraz morskie ptaki.Ma masywną budowę, stosunkowo małą głowę i długą szyję. Jego główną charakterystyczną cechą są długie płetwy. Długość ciała samca wynosi do 2,1m natomiast samice sa znacznie mniejsze do 1,7m . Kotik zwyczajny zwany również uchatką niedźwiedziowatą ma gęstą ciemnobrunatną lub brunatnoszarą sierść.
Należy do gatunków chronionych. Kotik zwyczajny został wpisany do międzynarodowej Czerwonej Księgi gatunków zagrożonych.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!