Kotofretka – jest ssakiem łożyskowym z rodziny szopowatych. Zamieszkuje Ameryke Północną, gdzie osiedla się w lasach i górzystych terenach. Inaczej nazywana jest norką kalifornijską. Pożywienie kotofretki stanowią drobne kręgowce oraz owoce.

Przedstawiciele tego gatunku maja szarożółtą barwę, biały brzuch i charakterystyczne czarno – białe pasy na ogonie. Kotofretka jest zwierzęciem typowo nocnym i towarzyskim. Żyje w małych stadach. Ma zdolność umiejętnego i zwinnego wspinania się po drzewach, gdzie szuka schronienia w dziuplach. Nie należy do wielkich ssaków. Długość ciała wynosi od 30 do 37 cm, długość ogona 44 cm a ciężar ciała od 0,9 – 1,1kg. Ciekawostką jest fakt, że kotofretki maja elastyczne stawy kotki co umożliwia im obrót o 180 stopni. Ciąża samicy trwa od 51 do 55 dni. Na świat przychodzi od 2 do 3 młodych, które są całkowicie ślepe i bezradne. Dopiero po 4 miesiącach stają się samowystarczalne. Gatunek ten nie jest objęty ochroną. Kotofretka dawniej była zwierzęciem domowym i miała na celu tępienie gryzoni.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!