Pelikan Różowy – duży ptak z rodziny pelikanowatych. Zwany także pelikanem babą.Jego gatunek występuje w południowej i zachodniej Azji, Afryce oraz okolicznie w południowej Europie koło Morza Śródziemnego.

Do charakterystycznych cech zwierzęcia zaliczamy przede wszystkim: różowe upierzenie w okresie godów, czarne końcówki skrzydeł, dłuższe pióra na głowie ptaka o białej barwie, szaroniebieski dziób z żółtą kieszenią. Pelikan Różowy waży w okolicach 7, a 12 kg, przy czym rozpiętość skrzydeł to średnio 24 dm (240 cm). Są to ptaki latające w stadach. żywią się ptakami, które polują na ryby, skorupiakami, czy pierścienicami. Opisywany ptak jest padlinożercem, ponieważ żywi się również szczątkami organicznymi. Stan populacji aktualnie nie jest tragiczny, aczkolwiek ptak został objęty ochroną gatunkową.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!