pingwin cesarskiPingwin Cesarski to mieszkający na Antarktydzie i przylegających wyspach gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów.

Pingwin Cesarski odżywia się rybami, głowonogami, czy skorupiakami. Aby zdobyć pożywienie pingwiny cesarskie nurkują na około 50 metrów i próbują zdobyć łatwo dostępną rybę. Jeżeli zapasy nie będą wystarczające osobnik ma możliwość nurkowania do oszałamiającej odległości 530 m. Podczas okresu inkubacji (wtedy kiedy samiec idzie samotnie z jajkiem, a samica poluje), przez 2 miesiące samiec nic nie je i korzysta ze swoich zapasów tłuszczu ogrzewając jajko. Następnie samica wraca z pożywieniem i dzieli się z dzieckiem, bądź samiec przekazuje jajko.

Po tym czasie samiec potrafi utracić 40% swojej masy ciała. Jest to niesamowita zdolność adaptacji, którą pingwiny zdobyły po latach ewolucji.

Popularność

Jest to jeden z najpopularniejszych gatunków na świecie. Cesarze występowały już w wielu współczesnych filmach animowanych takich jak „Tupot małych stóp”. Swoją popularność zawdzięczają:

  • Pingwin cesarski żyje w koloniach o liczebności 300 do 10 tysięcy;
  • charakterystycznemu ubarwieniu dorosłego osobnika;
  • czy swoim niebywałym zdolnościom nurkowania do 530 metrów w głąb morza.
Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!