pingwin zlotoczuby opisPingwin Złotoczuby jest gatunkiem ptaka z rodziny pingwinów. Zamieszkuje wyspy oceaniczne znajdujące się wokół Antarktydy oraz południowy kraniec Ameryki Południowej.

 

 

Pingwin Złotoczuby ma czarny grzbiet i biały brzuch. Charakterystyczną cechą są wystepujące nad oczami, po bokach głowy długie, żółte pióra oraz gruby, silny czerwony dziób. Pingwiny te nie mają zdolności lotu, więc swoje pożywienie zdobywają poprzez polowanie w ogromnych ławicach. Zjadają niewielkie ryby i skorupiaki. Pingwin Złotoczuby jest średniej wielkości. Długość ciała wynosi do 70 cm a masa ciała 5kg.

Porusza się po lądzie skokami, dlatego nazywany jest skokami Złotoczubymi. Ten towarzyski ptak, żyje w zhierarchizowanych koloniach liczących 2,5 mln osobników. Hierarchia zależna jest od zdominowania przez największe samce. Samice składają dwa jaja, które są wysiadywane przez obojga rodziców przez około 34 dni. Pierwsze jajo jest mniejsze, i odrzucane natomiast zostaje przyjęte z powrotem w przypadku gdy pierwsze ulegnie zniszczeniu.

Pingwiny Złotoczube są zagrożone wyginięciem.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!