SONY DSCPingwiny równikowy to duży ptak wodny wywodzący się z rodziny pingwinów. Jest jedynym gatunkiem, którego można znaleźć na półkuli północnej. Pingwiny równikowe występują na ograniczonym zasięgu wysp Archipelagu Galapagos.

Lubią wylegiwać się na wybrzeżach. Odżywiają sie głownie rybami, na które polują stadami jedynie w okolicach wybrzeży, nie oddalając się daleko od brzegu. Pingwiny równikowe charakteryzują się czarną powierzchnią ciała, białym spodem oraz czarną pręgą otaczającą brzuch i pierś. Ich czarne pióra, tworzą także niewielkie cętki na brzuchu. Pingwiny równikowe należą do jednych z niższych przedstawicieli gatunku, ich wzrost nie przekracza 45 cm a masa ciała 2,5 kg.

Pingwiny te zakładają gniazda w zagłębieniach trudno dostępnych skał Samice z reguły składają 2 jaja i parami opiekują się swoim potomstwem. Z reguły przezywa tylko jedno pisklę pingwina równikowego, te które pierzy się w wieku 30 dni, a opuszcza gniazdo w ciągu 60-65 dni. Gatunek ten jest zagrożony i został objęty ochroną.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!