Uchatka grzywiasta – należy do gatunku drapieżnych ssaków morskich z rodziny uchatkowatych, zaliczane także do płetwonogów.

Zamieszkuje wody północnej części Oceanu Spokojnego wzdłuż zachodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Można je także spotkać przy północnych wybrzeżach Pacyfiku. Uchatki grzywiaste szukają pożywienia polując przede wszystkim w nocy na ryby, kalmary, ośmiornice oraz małże. U Uchatek grzywiastych występuje dymorfizm płciowy gdzie samce sa znacznie więksi od samic, oraz wyróżniają się gęstą grzywą z grubej sierści. Masa ciała samca wynosi do 1120 kg a samicy do 350 kg. Ssaki te żyją w stadach złożonych samca i kilkudziesięciu samic.

Uchatki Grzywiaste są zagrożonym gatunkiem.

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!