Wargacz – jest to drapieżny ssak zaliczany do rodziny niedźwiedziowatych. Możemy go spotkać lasach tropikalnych, monsunowych na terenach Indii, Nepalu oraz na Sri Lance. Preferuje tereny zalesione i trawiaste. W odróżnieniu do innych gatunków niedźwiedzi, wargacz cechuje się wysłużonym pyskiem i bardzo ruchliwych wargach, które dają mu zdolność składania w ssącą rurkę. Ta umiejętność ma wpływ na zdobywanie pożywienie tego ssaka, gdyż żywi się on termitami, mrówkami. Niedźwiedź ten czasami zjada również miód oraz jaja pochodzące od ptaków. Jego ciało pokryte jest bardzo grubą, czarną lub brązową sierścią, a pysk jest stosunkowo jaśniejszy od reszty.

Długość ciała wynosi od 150 do 180 cm, natomiast masa do 140 kg. Wargacze są zwierzętami aktywnymi w nocy oraz nie zapadają w sen zimowy. Mają zdolność rozmnażania się o każdej porze roku. Ciąża samicy trwa 7 miesięcy, a na świat przychodzą z reguły 2 młode. Samica opiekuje się nimi i nosi je na swoim grzbiecie. Wargacze są w bardzo wysokim stopniu zagrożone wyginięciem, dlatego zostały objęte EPP ( program hodowlany ).

Baza wiedzy
Hej! Właśnie przeglądasz artykuł z rozdziału baza wiedzy!

Reklama