Smaki kuchni Francuskiej
Wyjeżdżasz do Francji i chciałbyś poznać smaki francuskiej kuchni? Przed wycieczką dobrym pomysłem jest zapoznanie się z potrawami, jakie są znane we Francji. Warto wiedzieć, że kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jeżeli jesteś smakoszem i uwielbiasz próbować nowe dania, to kuchnia francuska powinna dostarczyć Ci niesamowitych doznań kulinarnych. Ze względu na różnorodność oraz wykwintność potraw wiele turystów decyduje się na degustację nowych smaków.
Najważniejszy posiłek, czyli śniadanie!
We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia. Pierwszym z nich jest śniadanie. Francuzi praktycznie zawsze spożywają śniadanie na słodko. Składa się ono najczęściej z bagietki oraz słodkich croissantów z dżemem lub masłem. Do posiłku pije się kawę albo czekoladę w specjalnych miseczkach. Wiele Francuzów dodaje do kawy mleko lub cykorię. Jeżeli ktoś nie jest miłośnikiem kawy, może napić się soków bądź herbaty. Kiedy jesteśmy we Francji nie znajdziemy, więc typowo polskiego śniadania z szynką czy jajecznicą.Gdy długo przebywamy za granicą, może to być dla nas problemem, ponieważ przywykliśmy do innych smaków. Francuzi są przyzwyczajeni do swojego śniadania i nigdy się ono im nie nudzi.
Pora obiadowa – sama przyjemność
Obiad we Francji spożywany jest między godziną 12;00 a 14;00. W tym czasie przerywana jest praca i wszyscy udają się na obiad. Pora obiadowa dla Francuzów jest przyjemnością, ponieważ nie muszą pracować i mają okazję w towarzystwie znajomych zjeść dobry posiłek. W dni robocze większość z nich jada na mieście, ponieważ ceny są zdecydowanie niższe niż w Polsce. Obiad wiąże się z całą serią dań. Najpierw podawany jest aperitif, czyli napój alkoholowy. Następnie spożywa się przystawkę, która często składa się z sałatek lub zup. Po pierwszej przystawce przychodzi czas na danie główne. Jest to mięso albo ryba. Dodatkowo do tego dania podaje się wino. Po daniu głównym, serwowana jest druga przystawka. Zazwyczaj są to różnego rodzaju sery. Na końcu Francuzi zjadają deser i piją kawę, herbatę lub likier.
Ostatni posiłek – kolacja
Kolacje podaje się miedzy godziną 19;00 a 20;00. Francuzi kolację spożywają w domu ze swoją rodziną. Często jest ona porównywana do obiadu, ponieważ przygotowuje się ją na ciepło. Na początku oczywiście podawane są przystawki na przykład wędliny, zupy lub surówki. Danie główne składa się zazwyczaj z mięsa, gotowanych warzyw oraz makaronu bądź ryżu. Pod koniec kolacji je się słodkie desery, sery czy owoce. Obiad popija się wodą, ale także i winem. Zauważyć można, że kolacja jest bardzo podobna do obiadu. Jest to wynikiem tego, że Francuzi są osobami, które uwielbiają spożywać posiłki w dobrym towarzystwie. Obiad jedzą ze znajomymi, natomiast kolację z rodziną. We Francji coraz popularniejsze staje się jedzenie kolacji na mieście. Dzieje się tak, ponieważ niektórym nie opłaca się przyrządzać dań na jedną osobę. O wiele taniej wyjdzie wtedy posiłek poza domem.